10.10.2010

Saaristolaisleipää

Aloitin leipien leipomisen noin vuosi sitten tällä reseptillä ja onnistuminen antoi sille uralle mojovan potkun. Ohje löytyi Pirkan Ruokalehdestä ja tein siihen muutamia muutoksia. Taikinasta tulee kaksi vuokaleipää. Saaristolaisleivän teko on helppoa mutta aikaa vievää.


5 dl piimää
50 g tuorehiivaa
1 dl siirappia
1 1/2 dl kaljamaltaita
1 1/2 dl kauraleseitä
1 tl suolaa
2 dl ruisjauhoja
noin 7 dl hiivaleipäjauhoja
1/2 dl rypsiöljyä

1 rkl siirappia
1 rkl kuumaa vettä

Kuumenna piimä kädenlämpöiseksi. Murenna joukkoon hiiva ja lisää joukkoon siirappi, maltaat, leseet ja suola. Alusta taikinaan ruisjauhot ja hiivaleipäjauhot. Lisää öljy alustamisen loppuvaiheessa ja lisää tarvittaessa vähäsen jauhoja. Taikina saa jäädä aika löysäksi.

Jaa taikina kahteen suorakaiteen muotoiseen ja voideltuun vuokaan jauhotetuin käsin painelemalla. Pistele vielä haarukalla. Peitä vuuat leivinliinalla ja anna kohota lämpimässä paikassa vähintään tunti.

Liuota siirappi kuumaan veteen ja voitele leivät liuoksella. Paista leipiä 175-asteisen uunin alimmalla tasolla noin tunnin verran. Voitele leivät taas siirappivedellä ja jatka paistamista 150 asteessa noin 30 minuuttia. Peitä leivät foliolla tai leivinpaperilla, jos pinta meinaa tummua liikaa.

Voitele uunista otetut leivät lopulla siirappivedellä. Kumoa hieman jäähtyneenä ja säilytä täysin jäähtyneet leivät muoviin käärittynä. Leipä säilyy hyvin ja vielä paremmin jääkaapissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Toivoisin, että käyttäisitte jotain nimeä kommentoidessanne, niin on helpompi vastata :)