11.7.2010

Perinteistä

Oli kesä ja syntymäpäiväni. Oli siis tehtävä mansikkakakkua. Tämä on hyvin perinteinen, ilman mitään sen kummempia ohjeita syntynyt helppo ja syötävän suloinen. Se oli hyvää, vaikka itse sanonkin. Pohja syntyy helpoiten, kun käytät kahta samanlaista lasia tai mukia.


4 kananmunaa
sokeria
1 rkl perunajauhoja
1/2 dl grahamjauhoja
loput vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

1 sitruuna
1 - 1 1/2 dl vettä

noin 1 1/2 litraa mansikoita
2 dl vispikermaa

Voitele ja jauhota irtopohjavuoka. Mittaa munat lasiin tai mukiin. Mittaa munien määrän verran sokeria samanlaiseen astiaan ja kippaa kulhoon. Mittaa samaan astiaan ensin peruna- ja grahamjauhot ja täytä astia sitten vehnäjauhoilla, niin että kuiva-ainetta on munien määrän verran ja lisää vielä leivinjauhe. Sekoita kuivat aineet keskenään. Vaahdota munat ja sokeri, lisää kuivat aineet ja sekoita varovasti. Kaada vuokaan ja paista 175 asteessa uunin alatasolla noin 30 minuuttia. Tarkista kakun kypsyys tikulla. Anna kakun vetäytyä muutama minuutti, kumoa ja anna jäähtyä.

Leikkaa kakku kahteen osaan. Purista sitruunasta mehu ja laimenna vedellä. Kostuta alempi kakkulevy seoksella. Viipaloi mansikoita pinnalle. Laita toinen kakkulevy päälle. Kostuta lopulla sitruunavedellä. Vaahdota kerma ja levitä se kakun päälle ja reunoille. Asettele mansikoita kakun pinnalle.


Kakku on parhaimmillaan, kun se on saanut muutaman tunnin möhistyä kylmässä. Näin helteellä kannattaa olla nopea kerman kanssa sillä se lässähtää helposti ja muutenkin kakkua kannattaa käyttää joka välissä jääkaapissa. Jos haluaa pursotella ja laittaa väliin kermaa, niin kerman määrää lisätään kahdella desillä. Vaihtelua saa soseutetulla banaanilla ja rahkalla kerman seassa. Kermaa voi halutessaan makeuttaa sokerilla ja/tai vaniljasokerilla. Itse en aina sitä tee. Perunajauho saa kakusta kiinteämmän eli helpomman leikata.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Toivoisin, että käyttäisitte jotain nimeä kommentoidessanne, niin on helpompi vastata :)