28.6.2010

Suklaakakkua uusin maustein

Olen oluen ystävä ja Jyväskylän olutkulttuuriseuran jäsen. Tämän suussasulavan suklaakakun alkuperäisen ohjeen löysin jälleen kerran Voisilmäpeliä-blogista ja se oli jo muunnelma Nigella Lawsonin kakusta. Tein kakun juhannukseksi Hämeenlinnassa ja se matkusti mukanani Forssaan. Eipä kukaan arvannut, että kakku oli imaissut liki tölkillisen Guinnessia...


2 1/2 dl Guinnessia
200 g margariinia tai voita
2 1/2 dl tummaa kaakaojauhetta
4 1/2 dl sokeria

150 g prk creme fraichea
2 kananmunaa
1 rkl vaniljasokeria

2 dl vehnäjauhoja
2 dl grahamjauhoja
2 1/2 tl ruokasoodaa

200 g maustamatonta tuorejuustoa
2 1/2 dl tomusokeria
1 dl kuohu- tai vispikermaa

Mittaa kattilaan olut, rasva, sokeri ja kaakaojauhe. Sekoita miedolla lämmöllä sileäksi tummaksi seokseksi ja ota pois liedeltä jäähtymään hetkeksi. Vatkaa creme fraiche, munat ja vaniljasokeri kevyesti keskenään ja lisää kattilaan. Sekoita sooda jauhoihin ja lisää nekin kattilaan.

Sekoita varovasti ja kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun pyöreään irtopohjavuokaan. Paista 180-asteisen uunin alatasolla noin 40-60 minuuttia. Kumoa kakku hieman jäähtyneenä ja kostuta kakkua lopulla Guinness-tölkin oluella ja anna möhistyä mieluiten seuraavaan päivään jääkaapissa.

Vatkaa tuorejuusto ja tomusokeri ensin keskenään ja sitten kerman kanssa. Levitä kuorrutus täysin jäähtyneelle kakulle matkien Guinness-tuopin vaahtoa.


Guinnessin tilalle käyvät muutkin tummat stoutit. Reseptissä on käytetty 0,44 litran Guinness Draught-tölkki liki kokonaan. Grahamjauhojen tilalle käyvät vehnäjauhotkin.

2 kommenttia:

  1. Onpas siinä kakku! Täytyy ehdottomasti kokeilla.

    Enkä arvannutkaan että Saara juuri Sinä olisit suuri oluen ystävä! Emme ole (tai "olleet") ainakaan vielä tähän mennessä Vihreässä Haltiattaressa törmänneet. :) Ehkä ensi keväänä sitten kun tulen takaisin Suomeen!

    ~ Saana

    VastaaPoista
  2. Oj, kyllä minä olen ^^ Taidan sitten houkutella siut kanssani Jyväskylän Olutkulttuuriseuraan jahka palajat! Ja kakku on taivaallista.

    VastaaPoista

Toivoisin, että käyttäisitte jotain nimeä kommentoidessanne, niin on helpompi vastata :)