20.7.2010

Naisten viikon kaakku

Nimipäivääni on ollut tapana juhlistaa jollain leipomuksella ja niin tein nytkin. Luokseni saapui kaimani puoliskoineen ja tarjosin heille suht perinteistä mansikkakakkua, jossa oli myös minulle uutta: en ollut omassa kodissani vielä kakkua pursotellut. Tämän lämmön takia vahvistin pursotuskermaa rahkalla. Täytteeksi kakku sai toisesta projektista ylijäänyttä rahkaa mutta se on helppo tehdä myös itse.


6 kananmunaa
sokeria
2 rkl perunajauhoja
1/2 dl grahamjauhoja
loput vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

1 sitruuna
1 - 1 1/2 dl vettä

2 dl vispikermaa
1 prk (2oo g) maitorahkaa
1/2 litraa mansikoita
1/2 -1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria

4 dl vispikermaa
1 prk (200 g) maitorahkaa
2 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria

1/2 litraa mansikoita

Voitele ja jauhota 26-senttinen irtopohjavuoka. Mittaa munat lasiin tai mukiin. Mittaa munien määrän verran sokeria samanlaiseen astiaan ja kippaa kulhoon. Mittaa samaan astiaan ensin peruna- ja grahamjauhot ja täytä astia sitten vehnäjauhoilla, niin että kuiva-ainetta on munien määrän verran ja lisää vielä leivinjauhe. Sekoita kuivat aineet keskenään. Vaahdota munat ja sokeri, lisää kuivat aineet ja sekoita varovasti. Kaada vuokaan ja paista 175 asteessa uunin alatasolla noin 30 minuuttia. Tarkista kakun kypsyys tikulla. Anna kakun vetäytyä muutama minuutti, kumoa ja anna jäähtyä.

Vaahdota täyterahkan kerma sokereiden kera ja vatkaa sekaan rahka. Tarkista maku ja viipaloi sekaan mansikat. Laita kylmään.

Leikkaa kakku kolmeen osaan. Purista sitruunasta mehu ja laimenna se vedellä. Kostuta alin kakkulevy. Levitä päälle puolet rahkasta. Laita keskimmäinen kakkulevy päälle ja kostuta se. Levitä loppu rahka ja laita päälle päällimmäinen levy sekä kostuta se lopulla sitruunavedellä. Vältä kostuttamasta liikaa, koska rahkatäytteessä itsessään on kosteutta.

Vaahdota loppu kerma sokereineen ja vatkaa sekaan rahka. Tarkista makeus. Levitä vaahtoa ohut kerros kakun reunoille ja paksumpi kakun pinnalle. Pursota loppu kerma kakun reunoille ja pinnalle. Poista mansikoista kannat ja koristele kakun pinta niillä.

Möhistytä kakkua vähintään muutama tunti kylmässä. Perunajauhot tekevät kakusta kiinteämmän. Grahamjauhot voi jälleen korvata normaaleilla vehnäjauhoilla.

5 kommenttia:

  1. Onko kakun "möyhistyttäminen" eksakti ja yleisesti hyväksytty termi?

    -Hatti Vatti

    VastaaPoista
  2. Just tänään leivoin 4 munan kakkupohjan ja huomenna nimpparikakku. :) Sun kakkusi näyttää yllättävän matalalta, koska omani kohosi koko vuoan korkuiseksi ja siitä tulee kyllä ihan hervoton kun leikkaan sen kolmeen osaan ja täytän. Harkitsin rahkaa täytteeseen, kiitos siis vinkistä minkä verran sitä käytetään. :)

    VastaaPoista
  3. Toi kakku on piirakkavuuassa eli se on korkeampi kuin miltä se näyttää. Se vain on tällä hetkellä ainut alunen, mille se mahtui :D

    VastaaPoista
  4. Se on möhistyttäminen ja se on "ammattitermi" 8)

    VastaaPoista
  5. "Ammattilainen"6.9.2010 klo 16.51

    Ammattitermejä ovat myös härpäke, pylpyrä, lääry, muhju ja vimpaimet :)

    VastaaPoista

Toivoisin, että käyttäisitte jotain nimeä kommentoidessanne, niin on helpompi vastata :)