14.6.2010

Mehukas kakku

Todella mehevän ja herkullisen kakkusen alkuperäinen resepti löytyi Helsingin Sanomien Ruokatorstaista muutama vuosi takaperin. Tätä mehukasta kakkua olen leiponut monesti ja resepti on muokkautunut omakseni matkan varrella. Se sopii mainiosti jälkiruuaksi.


2 dl maustamatonta jugurttia
2 dl sokeria
1 appelsiini
1 1/2 dl grahamjauhoja
1 1/2 dl vehnäjauhoja
2 kananmunaa
1/2 dl rypsiöljyä
1 tl ruokasoodaa

vaahdotettua kermaa tai vaniljakastiketta

Voitele ja jauhota tasapohjainen 24- tai 26-senttinen kakkuvuoka. Mittaa jugurtti kulhoon ja raasta sekaan appelsiinin kuori. Purista appelsiinista mehu ja mittaa siitä 1/2 dl taikinaan. Sekoita joukkoon sokeri, jauhot, munat, öljy ja sooda. Kaada taikina vuokaan ja kypsennä 180-asteisen uunin alatasolla noin 40 minuuttia.

Ota kakku uunista ja pistele siihen reikiä haarukalla. Valuta loppu appelsiininmehu kakulle ja jäähdytä. Irrota jäähtynyt kakku vuuasta ja tarjoa vaahdotetun kerman tai vaniljakastikkeen kera. Kakun voi halutessaan koristella myös appelsiininkuoresta vuolluilla lastuilla.

Ensi kerralla ajattelin kokeilla kakkuun sitruunaa. Laimennan mehua kyllä ennen kakkuun pistämistä. Kakun kanssa voi tarjota myös vaniljajäätelöä ja lisäksi marjoja tai hedelmiä. Esimerkiksi herukat tai persikat ovat tähän hyviä. Grahamjauhot voi jälleen korvata normaaleilla vehnäjauhoilla. Kokonaisen appelsiinin voi korvata valmiilla appelsiinimehulla ja kuoriraasteen jättää pois. Valuta tällöin kakun päälle mehua noin 1 dl. Kakusta saa helposti maidottoman käyttämällä soijajugurttia ja tarjoamalla sen soija- tai kaurakerman kanssa.

2 kommenttia:

  1. Mielettömän ihana! Maistoin eilen vappupiknikillä, jonne ystäväni oli tällaisen leipaissut. Vaadin heti reseptin myös itselleni :) Oli kyllä hämmästyttävän mehukas rasvan vähyyteen nähden. Nam.

    VastaaPoista
  2. (Ystävän nimi on Kaneliässä, ja se tekee hyviä kakkuja. <3)

    VastaaPoista

Toivoisin, että käyttäisitte jotain nimeä kommentoidessanne, niin on helpompi vastata :)