31.5.2010

Samettista keittoa ja kuituista leipää

Keiton ja leivän yhdistävät tekstit sen kuin jatkuvat. Miusta keiton paras kaveri on itsetehty lämmin leipä. Tästä annoksesta suloisen pehmeää mutta pikkuisen tulista bataattikeittoa riittää kahdelle tai yhdelle tosi nälkäiselle. Leipää tulee yksi pellillinen. Molemmat reseptit ovat alunperin Yhteishyvän ruokalehdestä ja olen niitä muokannut hiukan. Kaikki on vegaanista ja keitto gluteenitonta.


300-400 g bataattia
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
2-3 dl vettä
1/2 kasvisliemikuutio
1 tlk (250 ml) kookoskermaa
1/2 punainen chili
1-2 tl limettimehua
ripaus suolaa

Kuori ja pilko bataatti, kuori ja hienonna sipulit. Hienonna chili ja poista siemenet. Kuumenna 2 dl vettä ja kookoskerma kattilassa kasvisliemikuution puolikkaan kanssa. Lisää bataatti, sipulit ja chili. Keitä noin 15 minuuttia eli kunnes bataatti on kypsää. Soseuta keitto sauvasekoittimella. Mausta sitruunamehulla ja ripauksella suolaa. Jos keitto on liian paksua, lisää vettä ja kuumenna.

Chilin voi korvata yhdellä teelusikallisella sambal oelekia ja limettimehun tilalle käy sitruunamehu. Kaksinkertaisen annoksen voi tehdä yhdestä tölkistä (400 ml) kookosmaitoa. Tarkista kasvisliemikuution gluteenittomuus.


7 dl vettä
50 g tuorehiivaa
1 tl suolaa
1 rkl sokeria
6 dl ruishiutaleita
noin 8 dl hiivaleipäjauhoja
1 dl rypsiöljyä

1/2 dl ruishiutaleita

Murenna hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. Sekoita joukkoon suola, sokeri ja hiutaleet. Alusta joukkoon suurin osa jauhoista, lisää öljy ja loput jauhot. Vaivaa kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista. Kohota taikina kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa liinalla peitettynä.

Vaivaa taikinasta ilmakuplat pois ja kauli tai taputtele se sitten leivinpaperoidulle pellille. Kohota ainakin uunin lämpiämisen ajan. Leikkaa levy veitsellä 16:sta osaan. Voitele levyn pinta vedellä ja halutessasi ripottele päälle ruishiutaleita. Paista 200 asteessa uunin keskitasolla noin 25 minuuttia.

Vaihtele hiutaleita ja ripottele päälle erilaisia siemeniä hiutaleiden sijaan. Korvaa sokeri hunajalla tai siirapilla mutta muista, että hunajalla leipä ei ole enää vegaanista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Toivoisin, että käyttäisitte jotain nimeä kommentoidessanne, niin on helpompi vastata :)