19.5.2010

Maailman helpoin tomaattikeitto

Tai yksi helpoimmista. Olen tomaattisten keittojen ja kastikkeiden suuri ystävä. Tämän alkuperäisen ohjeen bongasin joskus kauan kauan sitten Demi-lehdestä, uskokaa tai älkää. Se on helppo ja nopea tehdä sekä helposti muunneltavissa. Tällä annoksella ruokkii 1-2 henkeä. Teki mieli tehdä keiton seuraksi leipää mutta en tässä kuumuudessa ja hieman päänsärkyisenä jaksanut nähdä sen eteen kovin paljoa vaivaa. Löysin Pirkan Ruokalehdestä aikoinaan tämän pyöreän vuokaleivän alkuperäisen version, muokkasin sitä hieman ja oikein hyvää tuli. Keitto on vegaaninen ja gluteeniton, leipä ei kumpaakaan.


1 sipuli
2-3 valkosipulin kynttä
1 rkl öljyä
1 tlk (500 g) tomaattimurskaa
2 dl vettä
2 tl chilijauhetta
1 tl paprikajauhetta
1 tl sokeria
1/2 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria
1 tl kuivattua basilikaa

Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulin kynnet. Kuullota ne kattilassa öljytilkassa, lisää tomaattimurska ja vesi sekä kaikki muut mausteet paitsi basilika. Anna hautua noin 15 minuuttia välillä sekoitellen. Hurauta halutessasi keitto tasaiseksi sauvasekoittimella. Lopuksi lisää joukkoon basilika ja tarjoa tuoreen leivän kanssa.

Chilijauheen voi korvata yhdellä tuoreella punaisella chilillä tai sambal oelekilla ja mausteet voi pyöräyttää sipulien kanssa öljyssä ennen nesteiden laittoa. Vaihtele mausteita tai korvaa sokeri hunajalla. Halutessaan keittoon voi lorauttaa tilkan (soija)kermaa. Keittoon saa jäättää sattumia, sitä ei ole pakko soseuttaa sauvasekoittimella. Tarjoa keiton kanssa katkarapuja tai fetajuustoa ja leipää tai krutonkeja. Lisäämällä vettä keitosta saa sopivan ohutta termariin retkievääksi.


2 1/2 dl kädenlämpöistä vettä
25 g hiivaa
1-2 rkl öljyä
1 rkl hunajaa
1/2 tl suolaa
2 dl kauraleseitä
1 dl grahamjauhoja
1 dl hiivaleipäjauhoja
1/2 dl vehnäjauhoja

noin 1 dl juustoraastetta

Voitele tai vuoraa leivinpaperilla pyöreä (halkaisijaltaan 24-26 senttiä) uunivuoka. Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen ja sekoita joukkoon öljy, hunaja, suola ja leseet. Lisää jauhot vaivaten nopeasti tasaiseksi. Taikina saa jäädä tarttuvaiseksi.

Taputtele taikina jauhojen avulla uunivuokaan ja kohota leivinliinan alla vähintään uunin lämpenemisen ajan. Pistele leipä ja ripottele päälle juustoraastetta. Paista 225 asteessa uunin alatasolla noin 15 minuuttia. Anna hetki jäähtyä, irrota vuuasta, leikkaa kolmion muotoisiksi paloiksi ja tarjoa lämpimänä esimerkiksi keiton kanssa.

Vaihtele leseitä ja juustoa sekä jauhojen suhteita, niin saat hieman erimakuisia leipiä. Kokeile vaikka durumvehnäjauhoja. Juuston voi korvata painelemalla pintaan kirsikkatomaatin puolikkaita ja/tai oliiveja. Leipä on kuin iso teeleipä ja sen voinee vallan mainiosti tehdä myös ilman vuokaa leivinpaperoidulle uunipellille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Toivoisin, että käyttäisitte jotain nimeä kommentoidessanne, niin on helpompi vastata :)