16.5.2010

Barbapapa-kakku

Otin sitten tosissani ystävättäreni heiton Barbapapa-kakusta ja siitä sitten tulikin elämäni omituisin ja opettavaisin kokeilu leipomisen saralla. Pohjan ohje on sovellettu Pirkan prinsessakakun pohjan ohjeesta, kaikki muu on omasta pienestä päästäni syntynyttä. Marsipaanin käsittelyyn sain hyviä vinkkejä Kinuskikissalta ja ystävättäreni äidiltä. Kiitos ystävättärelleni ideasta, ylimääräisistä käsistä ja kuvasta! Ja onnea kakun saaneelle 18-vuotiaalle Saara-neidille!


4 kananmunaa
1 1/2 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
1/2 dl grahamjauhoja
1/2 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria

1 sitruunan mehu

2 dl vadelmahilloa

2 dl kermaa
1 prk (200 g) rahkaa
2 tl vaniljasokeria
1/2 dl sokeria

2 dl kermaa

400 g vaaleanpunaista marsipaania
tomusokeria

mustaa ja valkoista kondiittorin sokeria

Kakun valmistaminen aloitetaan viimeisistä aineista eli kondiittorin sokerista muovaamalla silmät, suu, nenä ja ripset ja mahdollisesti muuta. Tämä tehdään mieluummin jo edeltävänä päivänä ellei aikaisemminkin, jotta koristeet ehtivät kovettua. Näin niitä on huomattavasti helpompi asetella kakun päälle.

Voitele ja jauhota irtopohjavuoka (halkaisijaltaan noin 24 senttiä). Sekoita jauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri keskenään. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi, lisää kuivien aineiden seos (siivilöiden) taikinaan. Paista 175-asteisen uunin alatasolla noin 30 minuuttia. Kumoa hieman jäähtyneenä.

Vaahdota 2 dl kermaa, lisää sekaan rahka ja sokerit. Vaahdota tasaiseksi ja maista, että seos ei ole liian makeaa tai liian hapanta. Purista sitruunasta mehu ja laimenna vielä 1 desilitralla vettä.

Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan. Kostuta pohjimmainen levy ja levitä sille puolet vadelmahillosta. Seuraavaksi laita päälle puolet rahkatäytteestä, niin että keskelle tulee enemmän täytettä kakun kohottamiseksi. Laita toinen kakkulevy päälle, kostuta ja päällystä lopulla hillolla sekä rahkatäytteellä samoin kuin alempi kerros. Lopuksi laita päälle kolmas levy ja kostuta. Pyöristä veitsellä kakun reunoja pyöreän muodon aikaansaamiseksi. Vaahdota loput 2 dl kermaa ja sivele kakun reunat ja pinta sillä. Tässä vaiheessa kakku on syytä nostaa kylmään odottamaan.

Kauli 400 g marsipaania tomusokeroidun leivinpaperin ja kelmun välissä kakkua huomattavasti isommaksi pyöreäksi ja noin 2-3 millimetrin paksuiseksi levyksi. Nosta levy kakun päälle, painele kakun pinta ensin sileäksi. Vedä reunoja kakun pintaan kiinni ja painele sileäksi. Leikkaa terävällä veitsellä kakun alareunasta ylijäävä osa ja muotoile siitä kädet. Asettele kädet ja sokerikoristeet kakun pinnalle. Säilytä kakkua ilmatiiviisti ennen tarjoilua.

Varo kostuttamasta kakkua liikaa. Mieluiten anna kakun mehustua peitettynä jääkaapissa jonkin aikaa ilman marsipaania. Kermavaahtopinta kosteuttaa marsipaania eli kakku kannattaa päällystää marsipaanilla vasta hetkiä ennen tarjoilua. Toisaalta hieman pehmeää marsipaania on helpompi leikata.

Tämän kakun tekeminen oli äärimmäisen jännittävää ja hauskaa. Marsipaanin ja kondiittorin sokerin käsittely on helppoa ja tulos näyttävää. Valitettavasti valmis kakku on niin ällömakea, että en usko tekeväni vastaavia kovin usein enää uudestaan. Se oli ällömakea, vaikka en tehnyt täytteeksi vaniljatäytettä tai päällystänyt kakkua sokerikreemillä. Varsinkin seuraavana päivänä, kun marsipaanin makeus tuntui imeytyneen koko kakkuun. Tällaista suosittelen tehtäväksi silloin, kun syöjiä on paljon ja kakku syödään pian.

5 kommenttia:

  1. Ohje kuulostaa testaamisen arvoiselta. Mistä onnistuit löytämään kondiittorin sokeria?

    t,Haya

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitä tilattiin työpaikalle. Ainakin Confettista näkyy sitä saavan, en nyt äkkiseltään muista mistä sitä töihin tilattiin.

      Poista
  2. Apua! Ihana!! :D Mutta mikä se pikkuinen tuo musta nöppönen on, tuossa, sylissä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No kun oli ylijäänyttä mustaa kondiittorin sokeria :D

      Poista

Toivoisin, että käyttäisitte jotain nimeä kommentoidessanne, niin on helpompi vastata :)