13.5.2010

Helppoa sushia ^-^

Ei siis kethuja. Haha. Mutta kuitenkin saatoin jälleen erään ihmisen ja sushin yhteen. Tämä resepti on muokattu The Essential Rice Cook Bookista. Siellä on ohjeet täydellisen sushin valmistamiseen mutta en noudata niitä kyllä täysin, koska eivät ole toimineet kaikilta osin ihan niin kuin olisi pitänyt. Sovelsin siis omat.

Ohjekuvat tulossa joskus hamassa tulevaisuudessa. Kamerasta loppui akku kesken puuhastelun.


5 dl vettä
2,5 dl puuroriisiä

2 rkl riisiviinaetikkaa
1 rkl sokeria
1 tl suolaa

bambumatto
3-4 arkkia nori-levää
puolikas kurkku
lohifilettä
wasabitahnaa

soijakastiketta

Laita vesi kattilaan. Huuhdo riisi siivilässä kylmällä vedellä niin, että läpi tuleva vesi on aivan kirkasta. (Jos jaksatte odotella, niin kuivattakaa riisiä noin tunnin verran siivilässä. Mie en jaksa ja hyvää on tullut.) Laita riisit kattilaan ja levy isoimmalle. Kun vesi kiehuu, käännä levy pois päältä ja pidä kattilan kannesta kiinni. Anna muhia kannen alla niin kauan, että vesi on imeytynyt riisiin. ÄLÄ NOSTA KANTTA!

Yhdistä riisiviinietikka, suola ja sokeri. Sekoita se riisin joukkoon niin, että saat riisistä suht irtonaista samalla. Jäähdytä riisi niin, että siihen pystyy käsin koskemaan. Riisin jäähtyessä pilko kurkku pitkulaisiksi paloiksi ja suikaloi lohta pitkiksi ja kapeiksi sekä leveiksi ja lyhyemmiksi suikaleiksi.

MAKISUSHI: Levitä bambumatolle nori-levälevy raidat itseesi päin. Taputtele riisiä levän päälle korkeintaan puolen sentin kerros niin, että ylä- ja alareunoihin jää sentin verran tyhjää mutta sivuille ei juuri ollenkaan. Kostuta käsiäsi välillä kylmässä vedessä, niin riisi ei tartu käsiin. Laita raidaksi ensin kurkkua, sitten haluamasi määrä wasabia ja lopuksi lohisuikaleita noin kahden sentin päähän riisin alareunasta. Rullaa bambumaton avulla pötköksi ja leikkaa terävällä veitsellä ensin päät pois ja sitten 5-6 osaan.

NIGIRISUSHI: Muotoile riisistä kosteissa käsissä 3 sentin pituisia ja sentin levyisiä ja vähäsen senttiä paksumpia tiiviitä puikuloita. Levitä päälle halutessasi vähäsen wasabitahnaa ja aseta päälle lopuksi pala lohta. Halutessasi voit leikata nori-levän reunasta kapean suikaleen ja kääräistä sen nigirin ympärille "lahjanaruksi" pitämään pakettia kasassa kuten tässä kuvassa.

Tarjoa soijakastikkeen ja wasabin kanssa. Annoksesta riittää syötävää kahdelle. Suosittelen syömään puikoilla, koska näiden pisteleminen poskeensa on niillä kaikkein helpointa.

Lohen tilalle nigiriin sopivat myös esimerkiksi jättikatkaravut, tuore tonnikala, tofu ja jopa mustaherukkasilli! Makiin käyvät täytteeksi esimerkiksi avokado tai tonnikala. Lisukkeeksi sopii gari eli sokeri-etikkaliemessä pikkelöidyt inkiväärilastut tai porkkanaraasteen ja raastetun inkiväärin seos. Eikä todellakaan tarvitse hankkia mitään sushiriisiä erikseen, puuroriisi toimii enemmän kuin hyvin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Toivoisin, että käyttäisitte jotain nimeä kommentoidessanne, niin on helpompi vastata :)