7.4.2010

Luovaa ja ekologista

Kipeänä innostuu tutkimaan kaappien sisältöä vähän tarkemmin sekä yhdistämään aineita luovasti ja usein myös oikein herkullisiksi kokonaisuuksiksi. Tänään kävi juuri näin. Ei ollut leipää eikä ranskalaisten perunoiden paistaminen uunissa oikein innostanut. Pakastimesta löytyi puoli pussia pakastepinaattia, pussi pakastemaissia ja pikkuisen katkarapuja. Jääkaapissa miulla on aina hiivaa ja kuiva-ainekaappi kirjaimellisesti pursuaa. Tällä kertaa löytyi myös ruokakermaa, mikä on todella harvinaista. Näistä aineista syntyi päivän lounas: maissi-katkarapukeitto ja pinaattisämpylät. Ihan omasta luovuudesta ilman reseptin reseptiä. Eikä mene ruokaa susille!


1 pieni sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 rkl öljyä
1 pss (200 g) pakastemaissia
3-4 dl vettä
1 dl ruokakermaa
soijakastiketta
currya
kurkumaa
valkopippuria

50 g pakastekatkarapuja

Pilko sipuli ja valkosipulin kynnet, kuullota ne öljyssä kattilassa. Lisää currya ja kurkumaa sekä maissit, pyörittele vielä hetki. Lisää vesi ja anna porista kannen alla 10-15 minuuttia. Sulata sillä aikaa katkaravut. Soseuta keitto sauvasekoittimella. Lisää ruokakerma, loraus soijakastiketta ja ripaus valkopippuria. Annostele lautasille ja korista katkaravuilla.

Tästä riittää keittoa yhdelle todella nälkäiselle ja kahdelle ei-niin-nälkäiselle. Kokeile heittää sekaan kasvisliemikuutio tai thaimaalaista kalakastiketta.

Keitosta saa helposti VEGAANISEN korvaamalla ruokakerman soijakermalla ja koristamalla keiton katkarapujen sijaan vaikka persiljalla.


5 dl vettä
1/2 pss (75 g) pakastepinaattia
50 g hiivaa
1 tl suolaa
1 dl seesaminsiemeniä
2 dl kaurahiutaleita
1/2 dl siirappia
1/2 dl rypsiöljyä
noin 8-9 dl hiivaleipävehnäjauhoja

1/2 dl seesaminsiemeniä

Sulata pinaatti. Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen, lisää suola, pinaatti, siirappi, hiutaleet ja siemenet. Sekoita tasaiseksi ja alusta jauhot vähitellen taikinaan. Lisää öljy alustamisen loppuvaiheessa. Kohota taikina lämpimässä paikassa leivinliinan alla kaksinkertaiseksi.

Vaivaa taikinasta pöydällä ilmakuplat pois ja leivo taikina kahdeksi pötköksi. Jaa ne samankokoisiksi paloiksi ja pyörittele paloista sämpylöitä. Kohota palleroita pellillä vielä uunin lämpiämisen ajan. Voitele sämpylät vedellä ja ripottele pinnalle seesaminsiemeniä. Paista 225 asteessa uunin keskitasolla noin 12 minuuttia. Jäähdytä liinan alla.

Tästä tulee pari pellillistä sämpylöitä. Hiutaleita voi vaihdella tai tilalle voi laittaa leseitä. Siirapin tilalle voi laittaa hunajaa mikäli syöjät eivät ole vegaaneja. Ruokaisuutta voi lisätä laittamalla taikinaan ja sämpylöiden päälle juustoraastetta. Ole tällöin tarkkana suolan kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Toivoisin, että käyttäisitte jotain nimeä kommentoidessanne, niin on helpompi vastata :)