23.3.2010

Maltaita vaihteeksi leivän muodossa

Voisi luulla, että mallasleivän tekeminen on vaikeaa mutta sitä se ei ole. Aikaa sen tekeminen vaatii kyllä. Olen aina tykännyt mallasleivästä ja innostuin viime syksynä leipomaan sitä myös itse. Onnistumisesta rohkaistuneena tein sitä nyt uudelleen ja olen haalinut myös muita leipäreseptejä, joissa käytetään kaljamaltaita. Alkuperäinen ohje on Pirkan ruokalehdestä muistaakseni viime vuodelta. Tästä reseptistä tulee kaksi leipää.


6 dl vettä
1 1/2 dl kaljamaltaita
50 g tuorehiivaa
1 dl siirappia
1 tl suolaa
2 dl ruisjauhoja
1 dl kauraleseitä
noin 10 dl hiivaleipäjauhoja

Kiehauta vesi ja kaada maltaiden päälle leivontakulhoon. Anna turvota 1-2 tuntia liinalla peitettynä.

Kuumenna seosta 37-asteiseksi, jos se on ehtinyt jäähtyä. Liuota joukkoon hiiva, lisää siirappi, suola, ruisjauhot ja leseet. Sekoita. Alusta hiivaleipäjauhoja vähitellen taikinaan, joka saa jäädä hieman pehmeäksi ja tarttuvaiseksi. Anna kohota kaksinkertaiseksi liinalla peitettynä lämpimässä paikassa.

Alusta taikinasta ilmakuplat pois ja jaa se kahteen osaan. Pyöritä palat pitkulaisiksi leiviksi jauhotetulla alustalla ja nosta ne voideltuihin leipävuokiin. Kohota leipiä vielä puolisen tuntia liinan alla.

Pistele leivät varovasti. Paista 175 asteessa uunin alatasolla 40-45 minuuttia. Kumoa leivät vuuista ja jäähdytä liinalla peitettynä.

Kauraleseiden tilalla toimivat varmasti myös muut leseet. Sekaan voisi heittää myös puolukkaa tai omenasosetta. Nesteeksi soveltunee myös piimä. Leivät voi paistaa myös esimerkiksi Bruno-vuuissa.

1 kommentti:

  1. Helppoa oli, ja leipä mahtavan hyvää! Hassusti on leipä tummempaa kuin varsinainen ruisleipä... ;o)

    VastaaPoista

Toivoisin, että käyttäisitte jotain nimeä kommentoidessanne, niin on helpompi vastata :)