17.3.2010

Kun leipä loppui...

...oli upotettava käsi taikinaan. Leivoin ihania pestosämpyläpuusteja, joita taannoinen poikaystäväni leipoi muutamankin kerran. Alan olla aika hyvä hiivataikinoiden kanssa, kun tämä oli jo toinen täydellinen sämpylätaikina! Se irtosi käsistä ja kulhosta, kohosi, paistui ja maistui. Taikinan ohje on peräisin talouskoulun reseptipinkasta mutta ainemäärät muuttuivat leipoessani. Täytteestä vastasi Pirkan vihreä pesto (olisikin väline, jolla tehdä pestoa itse). Vein näitä tuliaisiksi myös ystävättärelleni, joka syötti miulle puolestaan muffinsseja. Kiitos kuvasta kuuluu myös hänelle.


5 dl kädenlämpöistä vettä
50 g tuorehiivaa
1 tl suolaa
1/2 dl siirappia
2 dl kaurahiutaleita
1/2 dl öljyä
noin 9 dl hiivaleipäjauhoja

noin 1 dl pestokastiketta

Lisää hiiva, suola, siirappi ja hiutaleet kädenlämpöiseen veteen ja sekoita tasaiseksi. Alusta jauhot taikinaan vähitellen, lisää öljy ja vaivaa tasaiseksi. Kohota taikina lämpimässä paikassa liinan alla kaksinkertaiseksi.

Jaa taikina kahteen osaan ja kauli levyt jauhotetulla alustalla noin 30 x 50 cm kokoisiksi levyiksi. Levitä noin 1/2 dl pestokastiketta kummallekin levylle. Ruokaveitsi oli tähän kätevin. Kierrä levyt rullalle ja leikkaa haluamasi kokoisiksi paloiksi. Aseta palat leivinpaperoiduille pelleille, paina sormella kuten korvapuustit ja kohota uunin lämpenemisen ajan. Voitele puustit vedellä ja paista 225 asteessa uunin keskitasolla noin 10 minuuttia.

Täytteeksi sopivat myös erilaiset juustot rouheena tai raasteena sekä mausteet. Taikinaan voi käyttää siirapin tilalla hunajaa ja kaurahiutaleiden tilalla leseitä tai muita hiutaleita. Hiivaleipäjauhoista voi korvata osan vehnäjauhoilla.

1 kommentti:

  1. Tää on hyvä ohje, muistaakseni mullakin on talouskouluajalta joku samanmoinen!

    VastaaPoista

Toivoisin, että käyttäisitte jotain nimeä kommentoidessanne, niin on helpompi vastata :)