10.3.2010

Keittiössä kasvaa pieniä sieviä sienipiiraita!

Oli hassua tehdä suolaista piirasta kotona, kun teen niitä lähinnä töissä. Alkuperäinen täytteen ohje on Pirkan ruokalehdestä vuodelta 2009 mutta sitä on helppo soveltaa. Pohja on osin oma sovellus, osin ystävättäreltä opittu.


Pohja:
150 g margariinia
3/4 dl kaurahiutaleita
3 dl vehnäjauhoja
ripaus suolaa
1 muna
(1-2 rkl vettä)

Täyte:
1 rs (200 g) herkkusieniä
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 paprika
1 rkl öljyä
1/2 -1 tl suolaa
2 tl yrttimausteita
1/2 tl mustapippuria
1/2 tl paprikajauhetta
3 kananmunaa
2 dl (ruoka)kermaa
1 1/2 dl juustoraastetta

Nypi pehmeä rasva, jauho, hiutaleet ja suola tasaiseksi taikinaksi. Lisää muna ja tarvittaessa vettä. Taputtele tai kauli taikina voideltuun piirasvuokaan ja sen reunoille.

Puhdista ja paloittele herkkusienet, hienonna sipuli ja valkosipuli sekä kuutioi paprika. Kuullota sipulia, valkosipulia ja paprikaa öljyssä pannulla. Lisää sienet ja kuumenna, kunnes neste on sienistä haihtunut. Mausta.

Sekoita munat ja kerma sekä juusto. Yhdistä siihen kasvisseos. Kaada taikinan päälle vuokaan. Paista 200 asteessa uunin keskitasolla noin 30 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt ja saanut kauniin värin. Tarjoa piiras haaleana sellaisenaan tai raikkaan salaatin kanssa.

Pohjassa kaurahiutaleiden tilalla voi olla muita hiutaleita ja itse korvaan aina puolet vehnäjauhoista grahamjauhoilla. Täytteen tuoreet herkkusienet vaihtaa helposti pieneen purkkiin säilykettä, sipulin tilalle voi laittaa vaikka puolikkaan purjon. Paprikan väriä vaihtelemalla elävöittää piirasta. Sekaan voi toki heittää fetajuustoa tai korvata juustoraasteen sinihomejuustomurulla. Suolan kanssa kannattaa olla tarkka, jos käyttää fetaa tai homejuustoa, jotka ovat itsessään kovin suolaisia. Tähän piiraaseen käytin Provencen yrttejä mutta myös muut yrttien yhdistelmät ja mausteet käynevät mainiosti. Pestoakin kannattaa kokeilla mausteena.

1 kommentti:

  1. Juuri tällaista herkullista piirakkaohjetta kaipailin... Täytynee kokeilla pääsiäisenä.
    Hyvää pääsiäistä sinulle!
    t.Elina

    VastaaPoista

Toivoisin, että käyttäisitte jotain nimeä kommentoidessanne, niin on helpompi vastata :)