8.3.2010

Aurinkoa päivään leivästä

Päätin kerrankin tehdä hiivataikinasta jotain vaivalloisempaa ja pyöräytinkin sitten auringonkehrän muotoisen leivän. Se onnistui enemmän kuin hyvin. Alkuperäinen resepti on Pirkan ruokalehdestä viime vuodelta.


5 dl vettä
1-2 dl aurinkokuivattuja tomaatteja (öljyssä)
1 ps kuivahiivaa
1 - 1 1/2 tl suolaa
3 rkl (vaaleaa) siirappia
1 dl auringonkukansiemeniä
4 dl kaurahiutaleita
noin 8 dl hiivaleipäjauhoja
1/2 dl (tomaattitölkin) öljyä

Pinnalle:
2 rkl sokeria
1/2 dl vettä
auringonkukan siemeniä

Lämmitä vesi noin 42-asteiseksi. Silppua aurinkokuivatut tomaatit saksilla pieneksi. Sekoita kuivahiiva desilitraan jauhoja. Sekoita veteen suola, siirappi, jauho-hiivaseos, silputtu tomaatti, siemenet ja hiutaleet. Lisää hiivaleipäjauhoja taikinaan vähitellen kädellä tai vatkaimella taikinaa sekoitellen. Lisää taikinaan öljy ja vaivaa taikina tasaiseksi. Alusta taikina sileäksi pöydällä. Nosta taikina takaisin kulhoon ja kohota se lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi.

Jaa taikina kahtia ja vaivaa se sileäksi pöydällä. Leivo kumpikin taikina noin 60 senttimetrin pituiseksi säikeeksi. Kierrä säteet löysästi yhteen ja käännä rinkeliksi. Nosta leipä leivinpaperin päälle uunipellille, peitä liinalla ja anna kohota lämpöisessä hyvin.

Leikkaa jokaista rinkelin ulkokierrettä vähäsen auki "säteeksi". Voitele leivän pinta kiehautetulla sokerivedellä ja ripottele päälle auringonkukansiemeniä. Paista leipää 200 asteessa uunin alatasolla noin 25 minuuttia. Jäähdytä leipä liinan alla.

Taikinasta tulee varmasti myös hyviä sämpylöitä. Lisään alkuperäiseen reseptiin tomaattia, 1 desilitra tuntui kovin vähältä valmiissa leivässä. Korvasin myös pikakaurahiutaleet ihan normaaleilla kaurahiutaleilla - muutkin hiutaleet käynevät mainiosti. Käytin tummaa siirappia vaalean sijaan mutta sen voi korvata myös hunajalla. Tällöin on syytä muistaa, että leipä ei enää ole vegaaninen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Toivoisin, että käyttäisitte jotain nimeä kommentoidessanne, niin on helpompi vastata :)