18.9.2010

Sushia! Taas!

Tällä kertaa toukokuussa lupaamieni kuvien kera. Ihan joka vaihe ei digikameraan tallentunut mutta toivottavasti näistä on jotain apua niille, jotka eivät ole vielä uskaltaneet kokeilla sushin valmistusta. Kuvista kiitos ystävättärelleni! Purr. Eihän sitä itse pysty kovin hyvin kuvaamaan itseään kädet riisissä tai muussa lääryssä.


Tällä kertaa noudatin orjallisesti The Ultimate Rice Cookbookin sushiriisin valmistusohjetta. Jos sitä tehdään otsikolla "How to Make the Perfect Sushi", niin onhan sitä pakko kokeilla. Sushiriisiin tarvitset:

2 1/2 dl puuroriisiä
5 dl vettä

2 rkl riisiviinietikkaa
1 tl suolaa
1 rkl sokeria

Huuhtele riisiä siivilässä kylmällä vedellä niin kauan, että läpivaluva vesi on kirkasta. Anna riisin kuivua siivilässä tunnin verran.

Lisää riisi ja vesi kattilaan, anna niiden kiehahtaa ja porista noin 5 minuuttia ILMAN kantta. Lisää kansi ja hauduta riisiä miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia. Poista kattila levyltä, laita kannen tilalle leivinliina tai pyyhe ja anna riisin möhistyä liinan alla noin 15 minuuttia.


Tällä välin valmista riisin "puku": liuota riisiviinietikkaan suola ja sokeri, sekoita hyvin. Siirrä riisi laakeaan astiaan ja sekoita etikkaseos riisiin esim. puisella lastalla. Näin riisi myös jäähtyy käsin koskettavaksi.

MAKISUSHI

bambumatto
3-4 norilevää
kurkkua
kylmäsavulohta
(wasabitahnaa)

Aseta norilevälevy kiiltävä puoli alaspäin bambumattoa vasten. Taputtele riisiä käsin ohueksi kerrokseksi levyn päälle niin, että se kuultaa sieltä läpi ja ala- ja yläreunoihin jää noin sentin mittaiset tyhjät kaistaleet. Suosittelen laittamaan kylmää vettä kulhoon ja kastamaan käsiä välillä siinä, niin riisi ei tartu käsiin.


Suikaloi noin puolikas kurkku ohuiksi suikaleiksi. Riivi lohesta ohuita suikaleita. Asettele ensin kurkkusuikaleita, levitä niiden päälle halutessasi ohuelti wasabia ja lopuksi lohisuikaleita melkein puoliväliin riisimattoa.


Kääri levy varovaisesti rullalle bambumaton avulla ja kostuta yläreuna vedellä, jotta se pysyisi paremmin kiinni. Purista rullaa varovasti maton sisällä. Leikkaa terävällä kostutetulla veitsellä kuuteen osaan.


NIGIRISUSHI

kylmäsavulohta
(wasabitahnaa)
norilevää

Pyörittele riisistä kostein käsin pieniä pötkylöitä, noin 3 x 1 1/2 x 1 1/2 cm kokoisia tai sen kokoisia kuin kuvittelet saavasi mahtumaan kerralla ammottavaan kitaasi. Levitä halutessasi niiden päälle wasabia ohuelti. Leikkaa lohesta vähän paksumpia suikaleita ja asettele ne riisipötkylöiden päälle.


Leikkaa norilevästä ohuita suikaleita ja kääri ne pötkylän ympärille. Paksummat suikaleet ikäänkuin vyöksi ja ohuet voi solmia vaikka rusetille nigirin päältä. Kostuta vyön pää, niin se pysyy kiinni.


Asettele valmiit sushit lautaselle ja tarjoa niiden kanssa soijakastiketta, johon voi myös halutessaan sekoittaa wasabia. Puikot käteen, sushi puikkoihin, sen kaste soijakastikkeeseen ja suuhun. Om nom nom.


Vaikka noudatin orjallisesti täydellisen sushin valmistusohjetta, niin eipä maku tai rakenne eronnut miun nopeammasta tavasta valmistaa sushia. Taidan edelleen tehdä tätä herkkua vähäsen oikomalla.

Lisäksi kokeilimme tehdä makisushia rullaamalla sen niin, että levä jää sisään ja riisi ulkopuolelle ja riisin pinnalla seesaminsiemeniä. Mutta ei siitä ainakaan erään YouTube-videon ohjeen avulla tullut mitään kovin kaunista. Vielä mie niistä saan kuvauskelpoisia!

3 kommenttia:

  1. ÖÖ entäs ketsuppi ja sinappi?

    VastaaPoista
  2. Hii, köyhän miehen sushi ketsupilla ja sinapilla :D Vois toimiakin.

    VastaaPoista
  3. Vanha sushi-viisaus mitä maailmassa ilmeisesti totellaan kuuluu: "Laita sushiin sellaista mistä tykkäät"

    VastaaPoista

Toivoisin, että käyttäisitte jotain nimeä kommentoidessanne, niin on helpompi vastata :)