9.9.2010

Puolukkaa sämpylään

Tällä neidolla on lievästi sanottuna ollut menoa ja meininkiä noin kuukausi taaksepäin joten jostain oli karsittava ja se karsinta osui tällä kertaa valitettavasti blogiin. Mutta on sitä sinäkin aikana puuhattu keittiössä ja otettu kuviakin - ne vain eivät ole päässeet blogiin asti. Mutta pikkuhiljaa tätä taas päivitän...

Puolukka on ehdottomasti lempimarjani, koska se sopii melkein minne vaan. Tällä kertaa tungin sitä leipätaikinaan, johon sain inspiraatiota Yhteishyvän uusimman ruokalehden sämpylöistä. Sämpylöistä tuli ihanan meheviä.


6 dl vettä
1 dl pellavarouhetta
50 g tuorehiivaa
1 tl suolaa
2 rkl fariinisokeria
4 dl ruisjauhoja
noin 6 dl hiivaleipäjauhoja
1 dl öljyä
1-2 dl puolukoita

seesaminsiemeniä

Anna pellavarouheen muhia hetki lämpimässä vedessä. Liuota hiiva kädenlämpöiseksi jäähtyneeseen nesteeseen. Lisää suola, sokeri ja ruisjauhot. Alusta taikinaan hiivaleipäjauhot, lisää öljy ja tarvittaessa vielä jauhoja. Kohota taikina kaksinkertaiseksi liinalla peitettynä ja lämpimässä paikassa.

Vaivaa taikinaan puolukat ja ilmakuplat pois. Muotoile taikinasta sämpylöitä leivinpaperoiduille pelleille ja kohota liinan alla uunin lämpiämisen ajan. Voitele sämpylät vedellä ja ripottele pinnalle seesaminsiemeniä. Paista noin 12 minuuttia 225-asteisessa uunissa.

Taikinasta tulee noin 24 sämpylää. Vaihtele jauhoja ja siemeniä tai laita sokerin tilalle siirappia. Puolukat eivät hajoa ihan niin paljon, kun ne lisätään taikinaan vasta loppuvaiheessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Toivoisin, että käyttäisitte jotain nimeä kommentoidessanne, niin on helpompi vastata :)